Det er typisk norsk å være god

Ja, det er typisk norsk å være god. Det er typisk norsk å tenke best om seg selv. Det er typisk norsk å få andre til å si fine ting om landet vårt. Det er typisk norsk å være usikker.

Otto Jespersen sa i en tale; ”Å bli spurt om å holde 17. mai tale, er smigrende. Men å stå opp klokka syv om morgenen på en fridag, bare for å stå foran en avdanka mikrofon fra et karaokeanlegg og grovsmiske med eidsvollsmennene og konge og flagg,  er dessverre helt utelukket for meg”. Otto Jespersen er riktignok en kar for seg selv, men er det noe sannhet i det han sier? Er dette den Ola Nordmann vi er i dag?

Ola Nordmann som vi kjenner han, høster poteter i bunad, synger hjertenskjært om landet sitt og går lange turer i skog og mark. Ola en nasjonalist uten like, med store tanker om sitt land, seg selv og sine medborgere. . Men Ola er ikke så selvsikker som man skal ha det til. Ola trenger nemlig andre til å si; ”du er flink”, eller ”dette er bra” for at han skal klare å tro på det selv – det er typisk norsk å være usikker.

Helt siden journalistikkyrket kom til Norge, har utenlandske privatpersoner fått gjennomgå under ankomsten til vårt rike, gang på gang. Vi i Norge er veldig opptatt av hva andre syntes om vår nasjon, om vår natur og vårt folk. Heldigvis for disse personene,  finnes det et knippe mulige svar når disse krevende spørsmålene kommer.

Til ”what do you think about norway” finnes det to svar. Politikere, forfattere, forretningsmenn og kjente personer innenfor hva jeg liker å kalle strikte yrker, skal svare som følger; ”I think Norway is a beautiful country, with an amazing nature and a great culture”. Musikere (spesielt hip-hoppere), rikinger og kjente personer innenfor de såkalte kule yrkene, skal derimot svare: ”I think your girls are beautiful”.

Våre kjære journalister stiller ofte et kontrollspørsmål for å sjekke om de tilreisende har gjort hjemmeleksa si. ”What do you know about Norway?”. Her forekommer også to mulige svar, et for hver gruppe mennesker. De kule vil svare; ”you got oil and shit… and beautiful girls”. De strikte vil derimot gi et mer kultivert svar; ”you have rich oil reserves and lots of salmon”. Det skal virkelig ikke mye til for å varme vårt lands hjerter.

Det er dessverre ikke bare de tilreisende til Norge som opplever disse spørsmålene. Våre journalister har fått større omkrets på deres reisebaner, slik at man nå kan reise dit kjentfolk bor for å spørre dem om slike spørsmål. Det er jo som å ringe på døra til en du aldri har møtt for så spørre om hva han syntes om Turkmenistan (bortgjemt nasjon som grenser til Irak), eller Eritrea (land i Vest-Afrika) for den saks skyld. Er det noen som har noen som helst anelse om hvor lav internasjonal status Norge har?

Hvis vi er så store som vi tror, hvorfor er vi ikke med i store internasjonale diskusjoner om hvordan løse fattigdomskrisen? Hvorfor er vi ikke medlem av de åtte største industrinasjonene (G8)? Kanskje fordi vi faktisk ikke er så store?

Norge hadde sin storhetstid under vikingtiden. Aldri før og aldri siden har vi eid så mye land. Men vikingtiden gjorde som alle andre perioder, tok slutt. Vikingtiden var over da vi tapte slaget i 1066 ved Stamford Bridge. At en pest ved navn Svartedauden kom på besøk i 1349 gjorde ikke situasjonen stort bedre. Siden har vi  vært en nasjon preget av trange kår og underleggelse av både Danmark og Sverige.

Aldri har vi følt oss så store og sterke som da grunnloven ble til i 1814, da 112 staute mannfolk dro til Eidsvoll for å vise hvem som var sjef. Ja, grunnloven fikk Danmark ut av landet, men det tok ikke lange tiden før Sverige var over oss – igjen.

Det var ikke før 1840 det endelig kom lys i enden av tunellen. Sverige ga opp unionen og Norge som nasjon, men de tviholdt fortsatt på kontrakten som utgjorde unionen mellom Norge og Sverige. Dette ga nasjonalfølelsen vår en betraktelig oppdrift og nasjonalromantikken var påbegynt. Nå var det tid for prektige malerier av vår natur, fantastiske musikkstykker fra våre komponister og lyrikk fra våre forfattere som klinget så fint i ørene.

Første verdenskrig kom, og nasjonalromantikken forsvant.  i 1925 kom enda et lyspunkt vi nordmenn er stolte av. Snekkermesteren Thor Bjørklund fant opp ostehøvelen. Dette er noe Ola Nordmann skryter av, men kan det stille opp mot Amerikanernes atombombe eller oppfinnelsene og publikasjonene til Sir Isac Newton? – Neppe, men det betyr ikke at vi ikke kan skryte av ostehøvelen. For den er det nemlig vi som har funnet opp.

Vi er glade i de positive hendelser og ting vi nordmenn har gjort, de negative derimot… La meg si det sånn; det er en grunn til at man som liten vet at ostehøvelen er norsk, den norske transporten av slavene til Amerika derimot, får vi ikke vite om før læreren din smeller historieboka i fjeset ditt mot slutten av tiendeklasse.

Året er 1969, skipet Ocean Viking drar til Ekofisk for å lete etter olje. De finner ikke bare olje, de finner et av de største oljereservarene verden har sett. Norge er reddet og Ola Nordmann har blitt rik. Men Ola ville ha mer og investerte derfor i aksjer, noe som ledet til starten på jappetiden. Jappetiden økte velstanden til Norge og økte igjen Olas inntekter. Norge ble også en sterkere nasjon internasjonalt, ettersom oljeetterspørselen økte med årene. Plutselig kom et børskrakk ut av intet og jappetiden sa takk for seg og vi opplevde nedgangstider.

Ola Nordmann har jobbet som spikerprodusent ved Akerselvas bredd, boret olje i Nordsjøen og høstet poteter i nasjonaldrakt. Ola Nordmann har overlevd unionstider, kriger, epoker, oppgangstider og nedgangstider, men hvem han er, er opp til deg. Jeg har kun lagt kortene på bordet.


Kilder:

http://tux1.aftenposten.no/nyheter/iriks/d108189.htm

http://no.wikipedia.org/wiki/Jappetiden

http://no.wikipedia.org/wiki/Unionen_mellom_Sverige_og_Norge

http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalromantikken#Malere

http://no.wikipedia.org/wiki/G8

Reklamer

There are no comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: